Turpal Bisultanov (t.v.) forsøger at tage initiativ overfor Zurabi Datunashvili. Men den regerende verdensmester var for snu og slog to gange kontra på herningenserens aggressivitet og scorede de point, han skulle bruge. Foto: Danmarks Brydeforbund

Finalenederlag mod stærk serber: Herning-bryder tager VM-sølv

Turpal Bisultanov endte med sølvmedalje ved VM i Beograd efter finalenederlag mod hjemmepublikummets serbiske yndling. Den 20-årige herningenser fik dog igen sat en tyk streg under, at han hører til verdens allerbedste

BRYDNING Skuffelsen var ikke til at overse hos en udmattet Turpal Bisultanov, da finalen sluttede, mens modstanderen, 31-årige Zurabi Datunashvili, tog imod publikums hyldest med et skævt smil og flexede muskler.

Herningenseren tabte søndag aften 2-6 i VM-finalen i 87 kiloklassen, men han kan være stolt over sit VM. Som bare 20-årig er han stadig blot førsteårs-senior, og han viste strålende brydning på sin vej til finalen. Men dér mødte danskeren en erfaren topbryder, der var skarpere på dagen.

Foran op mod 18.000 tilskuere i den enorme Stark Arena i Beograd leverede serbernes eget topnavn, Zurabi Datunashvili, den sejr, publikum var kommet for at se og forsvarede sit VM-guld fra sidste år.

Skuffelsen er svær at overse hos Turpal Bisultanov på podiet. Men når den 20-årige herningenser kommer hjem, kan han glæde sig over endnu en milepæl i sin unge karriere. Han er nu EM-guldvinder og VM-sølvvinder som førsteårs senior. Foto: Danmarks Brydeforbund

Ét greb afgjorde reelt finalen

Turpal Bisultanov begyndte ellers finalen fint og var den mest aktive part, men serberen skiftede konstant højde i sin brydning og søgte efter den rette åbning.

58 sekunder inde i første periode fik serberen fat med en hurtig bevægelse og lavede et smart kast fra lavt leje til hele fire point.

Den rystede herningenser var nu tvunget i offensiven, for fire point er rigtigt mange i brydning på højeste niveau. Og stortalentet gjorde også sit, mens serberen blot forsvarede sig. Kort inde i anden periode blev Turpal Bisultanov derfor tildelt ét point for passivitet hos modstanderen. 1-4 på tavlen.

Men den danske europamester fra april var nødt til at jagte videre og satse offensivt. Det udnyttede Datunashvili til en smart kontra, da Bisultanov ellers var ved at skubbe ham ud af madrassen. Den aktion gav serberen to point, og føringen voksede til 6-1.

19 sekunder før tid scorede den hårdtarbejdende Turpal Bisultanov fra Herning Brydeklub et enkelt point mere, da han skubbede serberen ud af ringen.

Tættere kom danskeren dog ikke mod Datunashvili, som nu har to VM-guldmedaljer og tre EM-guldmedaljer på sit flotte cv.

Læs også
Øvrig sport

Brydeformand om herningensers VM-sølv: Det her er kun begyndelsen

Vejen til finalen

Turpal Bisultanov kom i finalen via tre stærke sejre lørdag. Herningenseren trådte direkte ind i ottendedelsfinalen, hvor han satte Barthelemy Tshosha fra DR Congo eftertrykkeligt på plads. Kamplederen sagde stop efter 90 sekunder, da Bisultanov kom på 9-0.

Kvartfinalen var til gengæld en gyser. Her vandt Turpal Bisultanov 2-1 over iranske Naser Alizadeh, der er forsvarende asiatisk mester. Danskeren scorede det afgørende point med halvandet minut tilbage.

Herningenseren var anderledes suveræn i semifinalen. Ali Cengiz fra Tyrkiet blev slået med hele 6-0. De sidste fire point skete på én og samme tid, da Turpal Bisultanov lykkedes med et flot kast, da tyrkeren skulle forsvare sig i parterre.

Det gav en fortjent og flot plads i finalen, som søndag aften endte med en sølvmedalje.

Det var Turpal Bisultanovs sjette finale i træk ved et internationalt mesterskab på tværs af junior- og senior-mesterskaber.

Det var årets første nederlag på madrassen for Turpal Bisultanov, der dog har måttet trække sig fra en enkelt kamp undervejs i sæsonen på grund af frygt for at forværre en skade.

Se video-højdepunkter af brydernes vej til finalerne. Bisultanov kan ses fra 7.02 minutter i videoen: