Skuffelsen lyste ud af Albert Capellas efter søndagens nederlag mod Lyngby. Det blev spanierens sidste kamp som cheftræner for FC Midtjylland. Foto: Chresten Bergh

Capellas er fortid: FCM fyrer cheftræneren

FC Midtjylland har fyret cheftræner Albert Capellas og assistenttræner Carles Cuadrat med øjeblikkelig virkning

FODBOLD Bare syv måneder. Længere tid fik Albert Capellas ikke som cheftræner for FC Midtjylland.

Klubben har i dag afskediget den 55-årige spanier og den ene af de to assistenttrænere, spanske Carles Cuadrat.

Det oplyser FC Midtjylland i en pressemeddelelse.

Den anden assistenttræner, Niels Lodberg, overtager midlertidigt ansvaret for træningen og står i spidsen for holdet under søndagens kamp mod Silkeborg IF.

- Nogle gange finder man bare ud af, at man ikke passer sammen. Vi må erkende, at vi ikke er lykkedes. Det lignede et match; vi delte værdier og ideer om spillet. Vi er blevet bekræftet i Alberts værdier, men desværre har det vist sig ikke at være et sportsligt match. Vi forløste aldrig det, vi troede, vi kunne skabe sammen, og så er det vores ansvar at skride til handling, siger Claus Steinlein, administrerende direktør i FC Midtjylland, i pressemeddelelsen.

Med bare 27 point i 21 kampe i superligaen har Albert Capellas det dårligste pointsnit for en FCM-træner i mange år. Helt præcist 1,40 point per kamp. Kun Troels Bech har haft et lavere pointsnit som cheftræner i FCM, hvis man ser bort fra interimstrænere.

Men den dataorienterede klub hæfter sig ligeså meget ved, at de underliggende data for præstationerne er mindst ligeså svage som resultaterne.

- Vi leverede en mindeværdig europæisk kampagne med højt topniveau og store resultater, men kigger vi på de nationale præstationer under Albert, har vi ikke taget den forventede udvikling. Vi er gået tilbage på vores målepunkter og haft et væsentligt fald i vores Smartodds-rating (analysefirmaet, som FCM's hovedaktionær, Matthew Benham ejer, red.). Samtidig har vi ikke set fremgang fra preseason til nu, og efter grundig overvejelse er vi derfor nået frem til den erkendelse, at Albert ikke er den træner, som skal udvikle FC Midtjylland fremadrettet, siger Claus Steinlein.

Direktøren har dog den dybeste respekt for Albert Capellas' menneskelige værdier, og på nogle områder har han også givet et løft til klubben.

- Vi takker Albert for indsatsen. Vi har tydeligt kunnet mærke, at han har været på store europæiske adresser, hvorfra han har bragt en øget professionalisme og flere interessante tiltag til klubben, som vil sætte et positivt aftryk i fremtiden, siger FCM-direktøren.

Fyringen skuffer selvsagt spanieren.

- Jeg har haft en fantastisk tid i FC Midtjylland, og selvom jeg ikke er enig, accepterer jeg beslutningen. Jeg har haft nogle fantastiske øjeblikke, og jeg vil for altid huske tilbage på vores præstationer i Europa. Det gør mig ked af det, at vi ikke er lykkedes i Superligaen, og jeg har haft et brændende ønske om at være med til at vende skuden, siger Albert Capellas i klubbens skrivelse.

Der har været stor udskiftning på trænerposten i FC Midtjylland i de senere år. I juli sidste år blev Bo Henriksen fyret, og året før sagde Brian Priske farvel, da han fik mulighed for at blive cheftræner i belgiske Royal Antwerp FC.

FCM vil nu forsøge at finde en cheftræner, der kan holde i længere tid.

- Lige nu står vi et svært sted, og det skal vi have løst. Vi har haft for stor udskiftning på cheftrænerposten, og det er vi ikke tilfredse med. Vi skal have fundet den rette træner, så vi sikrer kontinuitet, siger Claus Steinlein.

Albert Capellas fik en treårig kontrakt ved sin tiltrædelse i FC Midtjylland.

- Der skal lyde en tak til alle i og omkring klubben. Tak til Claus og Svend for at give mig muligheden. Tak til fansene og sponsorerne for støtten. Og ikke mindst en tak til staben, alle ansatte og især spillerne for deres hårde arbejde. Jeg ønsker, at klubben opnår alle sine ambitiøse mål, og jeg er overbevist om, at FCM kommer tilbage i toppen igen, siger Albert Capellas i pressemeddelelsen.

Spanieren fik 25 kampe som cheftræner for FC Midtjylland - 15 i superligaen, 8 i Europa League og 2 i landspokalturneringen. Det blev til otte sejre, ni uafgjorte og otte nederlag.

I superligaen blev det til fem sejre, seks uafgjorte og fire nederlag under Capellas' ledelse.

Albert Capellas

Født 1. oktober 1967 i Avinyó, Spanien (55 år)

Cheftræner, FC Midtjylland (kontrakt til sommeren 2025)

Træneruddannelse: UEFA Pro-trænerlicens

Trænerkarriere:

Gavá, Spanien (assistenttræner) 1991-1999

FC Barcelona, Spanien (B-hold, assistenttræner) 1999-2003

FC Barcelona, Spanien (ungdomskoordinator) 2003-2010

Vitesse Arnhem, Holland (assistenttræner) 2010-2014

Brøndby IF (assistenttræner) 2014-2015

Brøndby IF (U17-holdet, cheftræner) 2016

Maccabi Tel Aviv, Israel (assistenttræner) 2016-2017

Borussia Dortmund, Tyskland (assistenttræner) 2017

Chongqing Liangjiang, Kina (assistenttræner) 2018-2019

Landstræner, Danmarks U21-landshold 2019-2021

FC Barcelona, Spanien (B-hold, cheftræner) 2021

FC Barcelona, akademichef 2021-2022

FC Midtjylland, cheftræner 2022-23

Indlæser debat