Rutinerede Sarah Iversen fra Ikast Håndbold kan ikke holde tårerne tilbage efter finalenederlaget mod Norge. Danskerne lignede en ny europamester i det meste af kampen, men i de sidste 10 minutter vendte Norge slaget - blandt andet i kraft af danske fejl og afbrændere. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

EM-sølv: Danske kvinder smed føring i finalenedtur mod Norge

Det duftede længe af dansk EM-guld, men norsk finalerutine blev afgørende, da Danmark kollapsede til slut

HÅNDBOLD De danske håndboldkvinder havde Norge nede i sækken, men glemte som så ofte før at snøre den, da de to nordiske giganter tørnede sammen i EM-finalen søndag aften.

Danskerne var foran med fire mål næsten halvvejs i anden halvleg, men et dansk kollaps med tekniske fejl og flere afbrændere på rutinerede Katrine Lunde i det norske mål sikrede sammen med kølig norsk finaleerfaring den norske triumf med 27-25.

Dermed forsvarede de norske kvinder titlen fra EM i 2020, mens Danmark må nøjes med sølv i den første store finale for landsholdet siden 2004.

- På kort sigt er det enormt ærgerligt. Enorm, enorm ærgerligt, siger landstræner Jesper Jensen til TV 2 lige efter nederlaget.

- Vi havde kampen i hånden og spillede os til mange fine chancer, men i anden halvleg havde Lunde (Katrine Lunde, norsk målmand, red.) overtaget på os. Jeg har ikke tal på dem, men vi brænder nok syv ret store chancer, pointerer landstræneren.

Læs også
Håndbold Ikast Håndbold

To danskere udvalgt: Herningenser er på EM’s All Star-hold

Det danske forsvar kom ellers glimrende fra start, og i de første små ti minutter fik Norge kun sat to mål på tavlen. Det ene endda på straffekast.

I modsatte ende bidrog de danske fløje - Emma Friis og Trine Østergaard - med mål, så Danmark kom foran 4-2, og end ikke to minutters undertal kunne slå skår i den gode danske start.

Danmark rykkede yderligere fra til 8-4-føring midtvejs i halvlegen, så Norges træner Thorir Hergeirsson måtte kalde til timeout. Der manglede midler til at nedbryde den danske defensiv, der stod klippefast.

EM-finale

Danmark-Norge 25-27 (15-12)

Danmark, målscorere: Louise Burgaard 6, Emma Friis 5, Mie Højlund 3, Trine Østergaard 3, Mette Tranborg 2, Rikke Iversen 2, Sarah Iversen 1, Kristina Jørgensen 1, Simone Petersen 1, Michala Møller 1

Norge, målscorere: Nora Mørk 8, Kristine Breistøl 4, Vilde Ingstad 3, Stine Bredal Oftedal 3, Henny Ella Reistad 3, Maren Nyland Aardahl 3, Malin Aune 2, Sunniva Næs Andersen 1

Udvisninger: Danmark 2, Norge 3

Blandet udbytte i dansk sats

Danskerne kom foran med fem mål ved 10-5, men da Jesper Jensen gik over til at spille syv mod seks, straffede Norge det med to scoringer i et tomt dansk mål.

Overtallet gav et par danske scoringer, men det kostede mere i den anden ende, hvor Norge nærmede sig ved stillingen 11-9.

Det danske angreb producerede dog mål i et pænt tempo, og især Louise Burgaard var i storform. Hun scorede fem mål på seks forsøg og var en væsentlig årsag til, at Danmark var foran 15-12 ved pausen.

Eneste minus for Danmark var, at man ikke kunne holde styr på Nora Mørk. Hun scorede syv mål før pausen og holdt nærmest egenhændigt Norge inde i kampen.

Fra starten af anden halvleg lå de to hold og byttede mål længe, så den danske føring vekslede mellem af være på to og tre mål.

Med lidt over et kvarter tilbage kunne Sarah Iversen i et tomt mål bringe Danmark foran 22-18, men Norge er et hold, man aldrig må regne ude.

Grebet blev strammet i det norske forsvar, hvor Danmark fik sværere ved at komme til store chancer.

De seneste 10 års vindere af EM:

2022: Norge

2020: Norge

2018: Frankrig

2016: Norge

2014: Norge

2012: Montenegro

2010: Norge

2008: Norge

2006: Norge

2004: Norge

Lang dansk scoringspause

En dansk scoringspause på omkring syv minutter gjorde, at Norge kunne komme helt op og få kontakt ved 22-22.

Det mindede umiskendeligt om mange af de møder, de to hold har haft de seneste år, indtil Danmark i onsdags slog Norge i mellemrunden.

Danmark har spillet godt og været foran langt ind i kampen, men når det spidser til, så slår de rutinerede nordmænd til.

Knap syv minutter før tid kom Norge så endelig foran 24-23, og derfra blev det en deja-vu-oplevelse for danskerne.

Som i så mange af de foregående kampe de seneste år viste Norge rutinen til slut, mens Danmark med et par afgørende fejl gjorde det svært for sig selv.

- Men selv om vi er skuffede nu, så kommer det her ikke til at ændre noget. Vi er vildt stolte. Det har været to en halv flotte uger, og ligegyldigt hvordan vi ser på det, så er det her et fantastisk resultat, men lige nu fylder skuffelsen, fordi jeg synes, vi var der. Vi var lige så gode som Norge. Det er hårdt lige nu, siger den danske landstræner, Jesper Jensen.

Tre af de nye danske EM-sølvvindere skal i aktion for Ikast Håndbold allerede på fredag, når Team Esbjerg kommer på besøg i IBF Arena. Det er venstrefløjen Emma Friis, der spillede en forrygende slutrunde og kom på All Star-holdet, playmaker Simone Petersen, som ofte styrede det danske syv-mod-seks-spil, og stregspiller Sarah Iversen.

Dertil kommer, at højrefløjen Cecilie Brandt har været en del af EM-truppen uden at komme i kamp. Hun pådrog sig en skade kort før åbningskampen.

Næste års VM foregår i Danmark, Norge og Sverige, hvor det danske hold får hjemmebane i Jyske Bank Boxen, der også lægger gulv til finaleweekenden.

/ritzau/

Indlæser debat